Testament

Het belang van een testament: zelf de regie in handen houden.
Meer informatie over volmacht, testament en levenstestament? Vraag onze brochure aan of doe de testamentcheck.
Download brochure Testamentcheck
‘Langstlevende bescherming’
Een testament biedt ook bescherming voor partners die elkaar verzorgd willen achterlaten. Het kan voorkomen dat kinderen wettelijk recht hebben op een deel van de erfenis, en een testament biedt mogelijkheden om de langstlevende te beschermen tegen deze aanspraken. De wet biedt een basisregeling voor gehuwden of geregistreerde partners, de zogenaamde wettelijke verdeling, maar deze geldt niet voor samenwonenden met of zonder samenlevingscontract. Voor veel situaties is deze basisregeling echter niet toereikend en heeft vaak aanvullende maatregelen nodig, zoals bij samengestelde gezinnen of voor mensen met vermogen in ‘de stenen’.
Lees meerExecuteur
In uw testament kunt u een executeur aanwijzen die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van uw nalatenschap na uw overlijden. Het benoemen van een executeur kan belangrijk zijn om de langstlevende partner te beschermen, om eventuele conflicten tussen erfgenamen te voorkomen, of wanneer sprake is van een complex vermogen.
Lees meerFiscale voordelen van een testament
Een van de belangrijkste voordelen van een goed opgesteld testament zijn de fiscale voordelen die hiermee te behalen zijn. Door gebruik te maken van testamentaire bepalingen kunt u ervoor zorgen dat de erfbelasting die uw erfgenamen moeten betalen, zo laag mogelijk blijft. Denk hierbij aan het benutten van vrijstellingen en het inrichten van de nalatenschap op een fiscaal vriendelijke manier.
Lees meerKinderen onterven
Het is ook mogelijk om kinderen te onterven in een testament. Dit betekent dat zij geen recht hebben op een deel van uw nalatenschap, behalve op hun legitieme portie, een wettelijk minimum waar zij aanspraak op kunnen maken. Het onterven van kinderen kan een ingrijpende beslissing zijn, maar in sommige gevallen kan dit wenselijk of noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld door een verstoorde relatie of specifieke omstandigheden die ertoe leiden dat u een andere bestemming voor uw vermogen wilt kiezen.
Lees meerMinderjarige kinderen
In een testament kunnen veel bepalingen worden opgenomen die gaan over de erfgenamen of degenen die iets uit de nalatenschap verkrijgen. Naast het benoemen van een voogd voor minderjarige kinderen, kunt u ook bewind instellen, bijvoorbeeld als erfgenamen niet in staat zijn om zelfstandig over hun erfdeel te beschikken.
Lees meerSamengestelde gezinnen
Voor samengestelde gezinnen is het opstellen van een testament van cruciaal belang. De wet houdt namelijk geen rekening met de complexiteit van deze situatie. Wanneer er kinderen zijn uit meerdere relaties, kan de wettelijke verdeling leiden tot ongewenste uitkomsten. Stiefkinderen worden niet automatisch als erfgenamen gezien, en zonder een testament kan het gebeuren dat uw vermogen niet terechtkomt bij degenen die u voor ogen had.
Lees meerZekerheid voor de toekomst
Het maken van een testament geeft niet alleen duidelijkheid over de verdeling van uw vermogen, maar biedt ook rust en zekerheid voor de toekomst. U kunt hierin namelijk precies aangeven wie uw vermogen erft, hoe dit vermogen beheerd moet worden, en onder welke voorwaarden het eventueel verdeeld kan worden. Hierdoor worden eventuele discussies tussen nabestaanden voorkomen, omdat uw wensen helder op papier staan. Dit is vooral belangrijk wanneer er meerdere erfgenamen zijn met uiteenlopende belangen of als er sprake is van complexe vermogenssituaties.
Lees meerZelf bepalen wie uw erfgenamen zijn
Met een testament kunt u zelf regelen wat er na uw overlijden gebeurt. Dit kan betrekking hebben op de verdeling van uw vermogen, maar ook op persoonlijke kwesties, zoals de zorg voor minderjarige kinderen als beide ouders komen te overlijden (voogdij). Een goed opgesteld testament houdt niet alleen rekening met uw wensen, maar ook met de fiscale gevolgen van de vererving en zorgt ervoor dat deze binnen de wettelijke mogelijkheden worden gerealiseerd.
Lees meerNIEUWS
Bekijk ook
Personen-, familie- en erfrecht
15/4/2025
De ‘erfenis-industrie’: nuttige ondersteuning of overbodige luxe?
De komende jaren vindt in Nederland een grote vermogensoverdracht plaats, nu de generatie babyboomers hun nalatenschappen achterlaten. Dit heeft geleid tot de opkomst van een hele ‘erfenis-industrie’, waarin nalatenschapscoaches, boedeldeskundigen en erfrechtplanners hun diensten aanbieden. Maar hoe nuttig is deze hulp, en wat kan een notaris hierin betekenen?
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
5/11/2024
Het levenstestament en wils(on)bekwaamheid: hoe zit dat nou?
Het is cruciaal om uw toekomst te plannen en uw wensen duidelijk vast te leggen in een document zoals een levenstestament. Dit is vooral belangrijk in het geval van situaties waarin uw wilsbekwaamheid in twijfel kan worden getrokken, zoals bij dementie.
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
26/4/2023
Hoe zit het met het erfrecht bij een samengesteld gezin?
In een samengesteld gezin heeft minimaal een van de twee partners kinderen uit een andere relatie. Mogelijk ontstaat er een hechte band tussen de nieuwe partner en de kinderen. Het kan voelen alsof het eigen kinderen zijn. Dan is het fijn als ook die kinderen goed achtergelaten worden wanneer u of uw partner overlijdt. Wat regelt het erfrecht over een samengesteld gezin en wat is het belang van een testament binnen een samengesteld gezin?
Lees meer