Trouwen
Gemeenschap van goederen tot 1 januari 2018
Voor 1 januari 2018 trouwde men automatisch in algehele gemeenschap van goederen, tenzij er huwelijkse voorwaarden waren opgesteld. Dit betekende dat alle bezittingen en schulden – ongeacht wanneer ze zijn verkregen – automatisch gemeenschappelijk werden. Indien u bepaalde bezittingen of schulden niet wilde delen, was het noodzakelijk om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. Ongeveer 25% van de stellen koos destijds voor huwelijkse voorwaarden.
Trouwen na 1 januari 2018
Met de wetswijziging die op 1 januari 2018 is ingegaan, is het systeem van algehele gemeenschap van goederen veranderd. Bezittingen en schulden die u had voor het huwelijk, evenals schenkingen en erfenissen die u ontvangt, blijven nu privévermogen. Hierdoor ontstaan er tijdens het huwelijk drie vermogens: uw eigen privévermogen, het privévermogen van uw partner, en het gezamenlijke vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd.
Ondanks de duidelijkheid die dit nieuwe stelsel lijkt te bieden, kan het in de praktijk toch lastig zijn om precies te bepalen welke vermogensbestanddelen privé zijn en welke gemeenschappelijk. Wij raden u daarom aan om voorafgaand aan het huwelijk een goed overzicht te maken van uw privébezittingen en -schulden, inclusief eventuele erfenissen en schenkingen, zodat eventuele discussies bij een echtscheiding worden voorkomen.
Contact
Meer informatie over trouwen, geregistreerd partnerschap en/of samenwonen? Vraag ons informatieblad aan of maak direct een afspraak.
NIEUWS
Bekijk ook
Personen-, familie- en erfrecht
15/4/2025
De ‘erfenis-industrie’: nuttige ondersteuning of overbodige luxe?
De komende jaren vindt in Nederland een grote vermogensoverdracht plaats, nu de generatie babyboomers hun nalatenschappen achterlaten. Dit heeft geleid tot de opkomst van een hele ‘erfenis-industrie’, waarin nalatenschapscoaches, boedeldeskundigen en erfrechtplanners hun diensten aanbieden. Maar hoe nuttig is deze hulp, en wat kan een notaris hierin betekenen?
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
5/11/2024
Het levenstestament en wils(on)bekwaamheid: hoe zit dat nou?
Het is cruciaal om uw toekomst te plannen en uw wensen duidelijk vast te leggen in een document zoals een levenstestament. Dit is vooral belangrijk in het geval van situaties waarin uw wilsbekwaamheid in twijfel kan worden getrokken, zoals bij dementie.
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
26/4/2023
Hoe zit het met het erfrecht bij een samengesteld gezin?
In een samengesteld gezin heeft minimaal een van de twee partners kinderen uit een andere relatie. Mogelijk ontstaat er een hechte band tussen de nieuwe partner en de kinderen. Het kan voelen alsof het eigen kinderen zijn. Dan is het fijn als ook die kinderen goed achtergelaten worden wanneer u of uw partner overlijdt. Wat regelt het erfrecht over een samengesteld gezin en wat is het belang van een testament binnen een samengesteld gezin?
Lees meer