Huwelijkse voorwaarden
Hoewel het nieuwe wettelijke stelsel voorziet in een duidelijke verdeling van vermogens, kunnen huwelijkse voorwaarden in veel gevallen een betere keuze zijn. Vooral wanneer een van de partners een onderneming heeft, bieden huwelijkse voorwaarden vaak meer bescherming en duidelijkheid. Ondernemers lopen namelijk het risico dat schuldeisers aanspraak maken op het gezamenlijke vermogen als er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt. Door huwelijkse voorwaarden op te stellen, kunt u ervoor zorgen dat het ondernemingsvermogen afgescheiden blijft van het privévermogen van de andere partner, wat meer zekerheid biedt in geval van financiële tegenslagen.
Verdeling van schulden
Daarnaast kunnen huwelijkse voorwaarden nuttig zijn om afspraken te maken over de verdeling van schulden. Partners kunnen bijvoorbeeld afspreken dat bepaalde schulden alleen door één partner gedragen worden, terwijl andere verplichtingen gezamenlijk worden aangegaan. Dit voorkomt onduidelijkheden en mogelijke conflicten, zeker wanneer het huwelijk eindigt of als een van de partners in financiële moeilijkheden komt.
Vergoedingsrechten
Met huwelijkse voorwaarden heeft u bovendien de mogelijkheid om duidelijke afspraken te maken over vergoedingsrechten. Stel dat een van de partners privévermogen investeert in de gezamenlijke woning, dan kan in de huwelijkse voorwaarden worden vastgelegd hoe deze investering vergoed moet worden bij een eventuele scheiding. Dit soort afspraken kan voorkomen dat er later discussies ontstaan over wie recht heeft op welk deel van het vermogen. Het geeft beide partners de zekerheid dat hun investeringen worden erkend en gerespecteerd.
Flexibiliteit om afspraken te wijzigen
Verder is het belangrijk te weten dat huwelijkse voorwaarden ook flexibiliteit bieden tijdens het huwelijk. U kunt bijvoorbeeld besluiten om bepaalde afspraken aan te passen naarmate uw situatie verandert, zoals bij de komst van kinderen of veranderingen in uw financiële situatie. Huwelijkse voorwaarden kunnen daardoor niet alleen bescherming bieden, maar ook meegroeien met uw leven. Dit maakt ze een waardevolle optie voor stellen die hun vermogen goed willen beheren en beschermen, zowel tijdens als na het huwelijk.
Contact
Meer informatie over trouwen, geregistreerd partnerschap en/of samenwonen? Vraag ons informatieblad aan of maak direct een afspraak.
NIEUWS
Bekijk ook
Personen-, familie- en erfrecht
15/4/2025
De ‘erfenis-industrie’: nuttige ondersteuning of overbodige luxe?
De komende jaren vindt in Nederland een grote vermogensoverdracht plaats, nu de generatie babyboomers hun nalatenschappen achterlaten. Dit heeft geleid tot de opkomst van een hele ‘erfenis-industrie’, waarin nalatenschapscoaches, boedeldeskundigen en erfrechtplanners hun diensten aanbieden. Maar hoe nuttig is deze hulp, en wat kan een notaris hierin betekenen?
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
5/11/2024
Het levenstestament en wils(on)bekwaamheid: hoe zit dat nou?
Het is cruciaal om uw toekomst te plannen en uw wensen duidelijk vast te leggen in een document zoals een levenstestament. Dit is vooral belangrijk in het geval van situaties waarin uw wilsbekwaamheid in twijfel kan worden getrokken, zoals bij dementie.
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
26/4/2023
Hoe zit het met het erfrecht bij een samengesteld gezin?
In een samengesteld gezin heeft minimaal een van de twee partners kinderen uit een andere relatie. Mogelijk ontstaat er een hechte band tussen de nieuwe partner en de kinderen. Het kan voelen alsof het eigen kinderen zijn. Dan is het fijn als ook die kinderen goed achtergelaten worden wanneer u of uw partner overlijdt. Wat regelt het erfrecht over een samengesteld gezin en wat is het belang van een testament binnen een samengesteld gezin?
Lees meer