Samen verder: Samenwonen, Huwelijk en Geregistreerd Partnerschap

Meer informatie over trouwen, geregistreerd partnerschap en samenwonen? Vraag ons informatieblad aan of doe de Samen verder check.

Download informatieblad  Samen verder check

Geregistreerd Partnerschap

Een geregistreerd partnerschap heeft in grote lijnen dezelfde juridische gevolgen als een huwelijk, maar biedt meer flexibiliteit voor stellen die niet willen trouwen. De meeste rechten en plichten die gelden bij een huwelijk, zijn ook van toepassing op een geregistreerd partnerschap, zoals de regels rondom vermogen en erfrecht. Bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap kunt u net als bij een huwelijk kiezen voor een beperkte gemeenschap van goederen of voor het volledig gescheiden houden van vermogens.

Lees meer

Huwelijkse voorwaarden

Hoewel het nieuwe wettelijke stelsel voorziet in een duidelijke verdeling van vermogens, kunnen huwelijkse voorwaarden in veel gevallen een betere keuze zijn. Vooral wanneer een van de partners een onderneming heeft, bieden huwelijkse voorwaarden vaak meer bescherming en duidelijkheid. Ondernemers lopen namelijk het risico dat schuldeisers aanspraak maken op het gezamenlijke vermogen als er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt. Door huwelijkse voorwaarden op te stellen, kunt u ervoor zorgen dat het ondernemingsvermogen afgescheiden blijft van het privévermogen van de andere partner, wat meer zekerheid biedt in geval van financiële tegenslagen.

Lees meer

Maatwerk voor uw situatie

Elke relatie is uniek, en vraagt daarom om een persoonlijke aanpak. Of u nu samenwoont, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat trouwen, bij HJ Notariaat zorgen wij voor maatwerkoplossingen die aansluiten bij uw wensen en situatie. Samen met u stellen wij duidelijke afspraken op die ervoor zorgen dat alles goed is geregeld, zowel nu als in de toekomst.

Lees meer

Samenwonen

Wanneer u besluit samen te wonen zonder een partnerschapsregistratie of huwelijk, beschouwen de wet en de belastingdienst u niet als officiële partners. Dit houdt in dat u bijvoorbeeld niet als fiscale partners wordt behandeld voor de inkomstenbelasting, geen recht hebt op partnerpensioen en ook niet automatisch van elkaar erft. Deze status kan nadelige financiële gevolgen hebben, vooral als een van u komt te overlijden of als de relatie eindigt. Om deze problemen te voorkomen, kunt u een samenlevingsovereenkomst opstellen bij de notaris. Een samenlevingsovereenkomst biedt de mogelijkheid om duidelijke afspraken vast te leggen over onder andere de verdeling van de kosten van het huishouden, de gezamenlijke woning en de verdeling van bezittingen en schulden bij het einde van de relatie.

Lees meer

Trouwen

Voor 1 januari 2018 trouwde men automatisch in algehele gemeenschap van goederen, tenzij er huwelijkse voorwaarden waren opgesteld. Dit betekende dat alle bezittingen en schulden – ongeacht wanneer ze zijn verkregen – automatisch gemeenschappelijk werden. Indien u bepaalde bezittingen of schulden niet wilde delen, was het noodzakelijk om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. Ongeveer 25% van de stellen koos destijds voor huwelijkse voorwaarden.

Lees meer

Uw relatie goed geregeld

Of u nu kiest voor samenwonen, een geregistreerd partnerschap of een huwelijk, het is altijd verstandig om uw zaken goed vast te leggen. Het kan lastig zijn om nu al na te denken over onverwachte situaties, maar het is geruststellend om te weten dat alles goed is geregeld.

Lees meer

NIEUWS

Bekijk ook

Alle artikelen
Alle artikelen

Heeft u een vraag of
wilt u een afspraak met
een van onze notarissen?

Gebruik het formulier, stuur een mail of bel ons:

Castricum

0251 659 108

Tuitjenhorn

0226 390 033