Executeur
In een testament kan een executeur worden benoemd: iemand die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de nalatenschap. De rol van executeur kan complex zijn en brengt verschillende taken en verantwoordelijkheden met zich mee. In de praktijk ontstaan er vaak vragen over de precieze bevoegdheden van een executeur. Denk bijvoorbeeld aan het doen van de aangifte erfbelasting, het te gelde maken van goederen uit de nalatenschap om schulden te voldoen (zoals de verkoop van een woning), en het opstellen van de rekening en verantwoording aan de erfgenamen.
Het is belangrijk dat de executeur deze taken op een zorgvuldige manier uitvoert, omdat een verkeerde beslissing grote financiële en juridische gevolgen kan hebben. Als u bent benoemd tot executeur, of als u iemand wilt benoemen tot executeur, is deskundige begeleiding onmisbaar. Daarnaast kan er ook voor worden gekozen om de taak van executeur geheel of gedeeltelijk te delegeren aan de notaris. Wij kunnen specifieke deeltaken overnemen of de volledige rol van executeur vervullen, afhankelijk van uw wensen en behoeften.
Wij adviseren en ondersteunen u graag in dit proces, zodat u zeker weet dat alles volgens de regels verloopt en er recht wordt gedaan aan de wensen van de overledene en de belangen van de erfgenamen. Onze expertise helpt u om op een heldere en doeltreffende manier de nalatenschap af te wikkelen, met oog voor alle betrokkenen.
NIEUWS
Bekijk ook
Personen-, familie- en erfrecht
15/4/2025
De ‘erfenis-industrie’: nuttige ondersteuning of overbodige luxe?
De komende jaren vindt in Nederland een grote vermogensoverdracht plaats, nu de generatie babyboomers hun nalatenschappen achterlaten. Dit heeft geleid tot de opkomst van een hele ‘erfenis-industrie’, waarin nalatenschapscoaches, boedeldeskundigen en erfrechtplanners hun diensten aanbieden. Maar hoe nuttig is deze hulp, en wat kan een notaris hierin betekenen?
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
5/11/2024
Het levenstestament en wils(on)bekwaamheid: hoe zit dat nou?
Het is cruciaal om uw toekomst te plannen en uw wensen duidelijk vast te leggen in een document zoals een levenstestament. Dit is vooral belangrijk in het geval van situaties waarin uw wilsbekwaamheid in twijfel kan worden getrokken, zoals bij dementie.
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
26/4/2023
Hoe zit het met het erfrecht bij een samengesteld gezin?
In een samengesteld gezin heeft minimaal een van de twee partners kinderen uit een andere relatie. Mogelijk ontstaat er een hechte band tussen de nieuwe partner en de kinderen. Het kan voelen alsof het eigen kinderen zijn. Dan is het fijn als ook die kinderen goed achtergelaten worden wanneer u of uw partner overlijdt. Wat regelt het erfrecht over een samengesteld gezin en wat is het belang van een testament binnen een samengesteld gezin?
Lees meer