Levenstestament

Het Levenstestament: uw regie tijdens het leven

Meer informatie over volmacht, testament en levenstestament? Vraag onze brochure aan of maak direct een afspraak.

Download brochure Afspraak maken

Bescherming tegen bewindvoering door de rechter

Een van de belangrijkste voordelen van een levenstestament is dat u voorkomt dat de kantonrechter een bewindvoerder moet aanwijzen als u niet meer in staat bent zelf te handelen.

Lees meer

De rol van een mentor

Als u niets regelt en niet meer in staat bent om uw eigen belangen te behartigen, kan de kantonrechter ook een mentor benoemen. Een mentor is iemand die beslissingen neemt over uw persoonlijke en medische zorg. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de keuze voor opname in een verpleeghuis of beslissingen rond medische behandelingen die u al dan niet wilt ondergaan als u ernstig ziek bent of aan dementie lijdt.

Lees meer

Een levenstestament op maat

Een levenstestament is maatwerk en kan volledig worden aangepast aan uw persoonlijke situatie en wensen. Wilt u dat uw partner of kinderen uw financiële zaken regelen? Of wilt u juist dat een onafhankelijke derde partij beslissingen neemt? Het levenstestament biedt de flexibiliteit om dit naar eigen inzicht te regelen.

Lees meer

Het belang van een toezichthouder

Een door u benoemde gevolmachtigde kan belangrijke beslissingen namens u nemen. Deze persoon moet uiteraard uw volledige vertrouwen genieten. Om ervoor te zorgen dat de gevolmachtigde op een goede manier handelt, kunt u ervoor kiezen om ook een toezichthouder te benoemen.

Lees meer

Voorkomen van conflicten binnen de familie

Met een levenstestament kunt u ook conflicten binnen de familie voorkomen. Wanneer er geen duidelijke volmacht of aanwijzing is, kunnen familieleden het onderling oneens zijn over wie beslissingen moet nemen en wat het beste is voor uw belangen. Dit kan leiden tot spanningen en conflicten die uw welzijn en dat van uw dierbaren negatief beïnvloeden.

Lees meer

Wat is een levenstestament?

Wanneer u door een lichamelijke of geestelijke ziekte – tijdelijk of langdurig – niet meer in staat bent uw eigen wil te bepalen, zal de kantonrechter een bewindvoerder moeten benoemen om uw belangen te behartigen. Om dit te voorkomen, kunt u vooraf zelf een regeling treffen in de vorm van een levenstestament, ook wel een volmacht genoemd.

Lees meer

Wat kunt u regelen

Met een levenstestament kunt u iemand machtigen om uw financiële zaken te regelen. Denk hierbij aan het betalen van rekeningen, het kopen en verkopen van bezittingen of het doen van belastingaangiften. Zo blijven uw dagelijkse verplichtingen doorlopen, ook als u daar zelf tijdelijk of voor langere tijd niet toe in staat bent.

Lees meer

Wensen over behandelverbod en euthanasie

In een levenstestament kunt u ook uw wensen vastleggen met betrekking tot een behandelverbod of euthanasie. Dit betekent dat u kunt aangeven welke medische behandelingen u niet meer wilt ondergaan, bijvoorbeeld in geval van ernstige ziekte of als u in een onomkeerbare situatie terechtkomt. Daarnaast kunt u ook aangeven onder welke omstandigheden u zou willen dat euthanasie wordt overwogen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat deze wensen nooit een absolute zekerheid bieden.

Lees meer

NIEUWS

Bekijk ook

Alle artikelen
Alle artikelen

Heeft u een vraag of
wilt u een afspraak met
een van onze notarissen?

Gebruik het formulier, stuur een mail of bel ons:

Castricum

0251 659 108

Tuitjenhorn

0226 390 033