Erfrecht

Wij staan voor u klaar

Het erfrecht kan bijzonder complex zijn. De rollen van executeur, erfgenamen, legitimarissen en legatarissen lopen vaak door elkaar heen, wat tot verwarring kan leiden. Daarnaast kunnen er wettelijke (verval)termijnen gelden op zowel juridisch als fiscaal gebied, die nauwkeurig in acht moeten worden genomen. Het niet op tijd en op de juiste manier aanvaarden van een nalatenschap kan erfgenamen grote financiële nadelen opleveren.

Ook kan er discussie ontstaan over de uitleg van een testament, de omvang van de nalatenschap of de wijze van verdeling. Dit maakt het van groot belang om deskundige begeleiding in te schakelen, zodat deze problemen voorkomen of opgelost kunnen worden. Wij bieden u deze begeleiding en staan voor u klaar om complexe vraagstukken helder en doeltreffend aan te pakken.

In overleg met alle betrokkenen zorgen wij ervoor dat de nalatenschap zorgvuldig wordt geregeld, met oog voor de emoties die daarbij een rol kunnen spelen. Wij handelen met respect voor alle partijen en streven naar een oplossing die recht doet aan alle betrokkenen.

Weten waar u aan toe bent bij een erfenis? Lees alles over het wel of niet aanvaarden
van een erfenis, het afwikkelen ervan, de kosten en de rol van de notaris. Vraag onze brochure aan of maak een afspraak.

Brochure Erfenis  Afspraak maken

Executeur

In een testament kan een executeur worden benoemd: iemand die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de nalatenschap. De rol van executeur kan complex zijn en brengt verschillende taken en verantwoordelijkheden met zich mee. In de praktijk ontstaan er vaak vragen over de precieze bevoegdheden van een executeur. Denk bijvoorbeeld aan het doen van de aangifte erfbelasting, het te gelde maken van goederen uit de nalatenschap om schulden te voldoen (zoals de verkoop van een woning), en het opstellen van de rekening en verantwoording aan de erfgenamen.

Lees meer

Verklaring van erfrecht

Wanneer een dierbare overlijdt, komt er veel op u af. Het contact opnemen met een notaris is dan vaak niet het eerste waar men aan denkt, maar het is wel verstandig om deskundig advies in te winnen. De notaris kan voor u nagaan of de overledene een testament heeft opgesteld en kan vaststellen wie de erfgenamen zijn.

Lees meer

Aangifte erfbelasting

Binnen acht maanden na het overlijden van een dierbare moet er aangifte erfbelasting worden gedaan. Wij raden echter aan om dit zo snel mogelijk te regelen om heffingsrente te voorkomen. Het invullen van een aangifte erfbelasting kan behoorlijk bewerkelijk en complex zijn, vooral als er sprake is van specifieke fiscale constructies of wanneer er meerdere erfgenamen betrokken zijn.

Lees meer

Afwikkelen nalatenschap

Wij staan voor u klaar om u te begeleiden bij het afwikkelen van een nalatenschap. Dit kan met name waardevol zijn wanneer er veel erfgenamen betrokken zijn, de nalatenschap complex is of wanneer er spanningen zijn tussen de erfgenamen. Onze ondersteuning kan variëren van het volledig afwikkelen van de nalatenschap tot het uitvoeren van specifieke onderdelen hiervan.

Lees meer

Akte vaststelling erfdelen en vaststelling bezwaard vermogen

In veel situaties en bij diverse testamentsvormen is het noodzakelijk om een akte te laten opstellen waarin de erfdelen van de kinderen worden vastgelegd, of waarin de verwachtingsrechten van de kinderen worden beschreven. Dit wordt ook wel de “akte vaststelling erfdelen” of de “akte vaststelling bezwaard vermogen” genoemd.

Lees meer

NIEUWS

Bekijk ook

Alle artikelen
Alle artikelen

Heeft u een vraag of
wilt u een afspraak met
een van onze notarissen?

Gebruik het formulier, stuur een mail of bel ons:

Castricum

0251 659 108

Tuitjenhorn

0226 390 033