Scheidingsmediation
Waarom via de notaris-mediator?
Het voordeel van het regelen van uw scheiding via de notaris-mediator is dat de gehele scheiding door ons wordt afgehandeld. Van het opstellen van het echtscheidingsconvenant, de verdeling van de woning en het regelen van een nieuwe hypotheek, tot het opstellen van een ouderschapsplan en eventueel nieuwe testamenten – alles wordt in één proces voor u geregeld. Een ander belangrijk voordeel is dat een notaris, net zoals een mediator, verplicht is om onafhankelijk en onpartijdig te handelen. Hierdoor is de notaris-mediator gewend om op te komen voor de belangen van beide partijen, zonder voorkeur. Uitgangspunt van de scheiding zijn de afspraken die u samen maakt, zonder dat advocaten onderhandelen of een rechter de afspraken oplegt.
Hoe verloopt de procedure?
De afspraken die u samen maakt worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant, dat door beide partijen en de notaris wordt ondertekend. Vervolgens dient een advocaat een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank. De rechter spreekt daarna de echtscheiding uit, die formeel tot stand komt door inschrijving van de beschikking in de registers van de burgerlijke stand. De afspraken over het ouderschapsplan worden vastgelegd in een notariële akte. Na de echtscheiding kan, indien nodig, de akte van verdeling van de woning worden getekend en kan een nieuwe of extra hypotheek worden geregeld. Ook kunnen de testamenten worden aangepast om de nieuwe situatie juridisch goed vast te leggen.
Bij scheidingsmediation is het belangrijk dat eerst de emoties bespreekbaar worden gemaakt. Pas wanneer deze enigszins verwerkt zijn, kunnen er redelijke en evenwichtige afspraken worden gemaakt. Mr. Heldring neemt de tijd om deze emotionele aspecten eerst aan te pakken, zodat partijen in staat zijn om samen constructieve afspraken te maken.
NIEUWS
Bekijk ook
Legal Mediation
18/3/2021
De rol van de notaris bij een echtscheiding
Wanneer u en uw partner besluiten uit elkaar te gaan, is het belangrijk dat zaken goed op papier komen te staan. Dit geldt niet alleen wanneer u besluit de samenlevings-
overeenkomst te ontbinden, maar ook wanneer het om een scheiding van huwelijkspartners gaat.