De 5 Fasen van een Mediationtraject
Bij een mediationtraject leidt de mediator de gesprekken op een kalme en ontspannen manier, waarbij onafhankelijkheid en onpartijdigheid centraal staan. Het proces verloopt over het algemeen in vijf fasen:
Kennismakingsgesprek zonder verplichtingen
In de eerste fase vindt een vrijblijvende kennismaking plaats. Dit intakegesprek duurt ongeveer een kwartier, is kosteloos en brengt geen verplichtingen met zich mee. U vertelt de mediator over uw conflict of scheiding: hoe ervaart u de situatie en wat zijn uw wensen? De mediator legt uit wat het mediationproces inhoudt, wat u kunt verwachten, en wat de mediator voor u kan betekenen. Indien u besluit om verder te gaan, kan het mediationtraject van start gaan.
Ondertekenen van de mediationovereenkomst
De volgende stap is het ondertekenen van de mediationovereenkomst. Hierin verklaren alle betrokkenen dat zij zich zullen inzetten voor het vinden van oplossingen. De mediator verklaart hierin onpartijdig te zullen handelen gedurende het gehele proces.
Bespreken van conflicten en wensen
Tijdens deze fase bespreken beide partijen hun wensen en standpunten met betrekking tot de verdeling van gezamenlijk bezit. Bij een scheiding worden ook de financiële gevolgen, woonwensen, en de verdeling van zorgtaken voor eventuele kinderen besproken. Het doel is om duidelijkheid te creëren en te begrijpen waar elkaars behoeften liggen.
Gezamenlijk zoeken naar oplossingen
Met de wensen en belangen van alle partijen in gedachten, gaan we samen op zoek naar oplossingen die voor iedereen aanvaardbaar zijn. De mediator ondersteunt hierbij om ervoor te zorgen dat de gemaakte afspraken in ieders belang zijn en dat beide partijen zich erin kunnen vinden.
Vastleggen van de gemaakte afspraken
De laatste stap is het vastleggen van de afspraken in juridische documenten, zoals een (echt)scheidingsconvenant, een ouderschapsplan of een verdelingsovereenkomst. Deze afspraken worden vaak vastgelegd in een notariële akte. Het voordeel hiervan is dat de gemaakte afspraken bij de rechter afdwingbaar zijn, mocht een van de partijen zich niet aan de afspraken houden.
NIEUWS
Bekijk ook
Legal Mediation
18/3/2021
De rol van de notaris bij een echtscheiding
Wanneer u en uw partner besluiten uit elkaar te gaan, is het belangrijk dat zaken goed op papier komen te staan. Dit geldt niet alleen wanneer u besluit de samenlevings-
overeenkomst te ontbinden, maar ook wanneer het om een scheiding van huwelijkspartners gaat.