Wat zijn de nieuwe regels voor de overdrachtsbelasting?
Huis en hypotheek
6/11/2020

De regels over de hoogte van de overdrachtsbelasting veranderen in 2021. Wij leggen uit wat de belangrijkste veranderingen zijn. Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons notariaat op. Onze notarissen voorzien u graag van passend advies.
Overdrachtsbelasting
Als u een woning in Nederland koopt dan bent u verplicht om een bepaald percentage aan overdrachtsbelasting te betalen. In 2020 is het bedrag van de overdrachtsbelasting voor woningen 2%. De regels over de overdrachtsbelasting veranderen omdat de overheid starters en doorstromers meer kans wil geven op de woningmarkt. Per 1 januari 2021 veranderen de tarieven voor de overdrachtsbelasting. Welk tarief een koper betaalt hangt af vanaf dat moment af van de leeftijd van de koper en van wat de koper met de woning gaat doen.
Nieuwe regels overdrachtsbelasting
Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning, als de overdracht van een woning bij de notaris plaatsvindt op of na 1 januari 2021. Voor kopers van 35 jaar of ouder is de overdrachtsbelasting 2% en voor beleggers is de belasting 8%.
Niet iedere koper kan gebruik maken van de startersvrijstelling, er gelden een aantal voorwaarden:
- De koper is minimaal 18 jaar en niet ouder dan 35 jaar.
- De koper koopt de woning.
- Het is de eerste keer dat de koper gebruikt maakt van de startersvrijstelling. Het gaat er niet om of een koper al eens eerder een huis heeft gekocht: het gaat om de vraag of de koper al eens gebruik heeft gemaakt van de startersvrijstelling. De koper verklaart dit schriftelijk.
- Er geldt een hoofdverblijfcriterium. Dit betekent dat de koper zelf in de woning gaat wonen. De koper verklaart dit schriftelijk.
Als een van de kopers jonger is dan 35 jaar en de andere koper is ouder dan 35 jaar, dan betaalt de koper van boven de 35 jaar 2% belasting over zijn deel. De andere koper betaalt geen overdrachtsbelasting over zijn deel als hij aan alle voorwaarden voldoet.
Een andere verandering in de regels rondom de overdrachtsbelasting is dat kopers 8% belasting moeten betalen als ze niet zelf in de woning gaan wonen. Bijvoorbeeld omdat ze de woning voor hun kind kopen, omdat ze de woning als vakantiehuis gaan gebruiken of als ze de woning gaan verhuren.
Gebruik maken van de nieuwe regels
Als u een huis wilt kopen en gebruik wilt maken van de nieuwe regels dan kan dat als de overdracht van de woning bij de notaris plaatsvindt op of na 1 januari 2021. Geef aan de verkoper aan dat u de passeerdatum in 2021 wilt laten plaatsvinden. Let er dan wel op dat de hypotheekofferte in de tussentijd niet verloopt want dan kan het gebruik maken van de nieuwe regels ongunstig voor u uitvallen.
De notaris is verantwoordelijk voor het afdragen van de overdrachtsbelasting. De Belastingdienst controleert na de overdracht of een koper zelf in de gekochte woning woont en of de koper al eerder gebruik heeft gemaakt van de vrijstelling.
Meer weten over de nieuwe regels of wilt u advies op maat? Neem dan contact met ons notariaat op.
Jakob Heldring
Notaris
NIEUWS
Bekijk ook
Huis en hypotheek
2/11/2023
Clausules in een koopovereenkomst
Bij het kopen van een woning komt nogal wat kijken. Zeker bij een oudere woning. In een advertentie op Funda of in de koopovereenkomst kun je bijvoorbeeld termen tegenkomen als een ‘ouderdomsclausule’ of de zin ‘As is, where is’. Ze hebben vaak te maken met al dan niet verborgen gebreken van een woning. Je kunt risico lopen als je er zonder meer mee akkoord gaat. Zorg ervoor dat je precies weet waar je straks voor tekent. Een notaris kan je daarbij helpen.
Lees meerHuis en hypotheek
13/3/2023
De voordelen van een notariële akte
Een notariële akte: u heeft er vast wel eens over gehoord of mee te maken gehad. Als u een huis kocht of een testament liet opstellen bijvoorbeeld. Om afspraken vast te leggen, vereist de wet soms om de notaris te bezoeken. Ook voor niet-verplichte zaken kunt u ervoor kiezen deze in een officiële akte laten vastleggen. Alles over de notariële akte, zoals de voordelen, kenmerken en bijzonderheden, leest u in dit artikel.
Lees meerHuis en hypotheek
8/11/2022
Prinsjesdag: jubelton en verhoging overdrachtsbelasting
Uit het coalitieakkoord bleek al dat de regeringspartijen van plan waren om de schenkingsvrijstellingen zoals we ze nu kennen, aan te pakken. Afgelopen juli beschreven we in een blog het voornemen om met name de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning af te bouwen en in 2024 zelfs helemaal af te schaffen.
Lees meer