Samenwonen
Wanneer u besluit samen te wonen zonder een partnerschapsregistratie of huwelijk, beschouwen de wet en de belastingdienst u niet als officiële partners. Dit houdt in dat u bijvoorbeeld niet als fiscale partners wordt behandeld voor de inkomstenbelasting, geen recht hebt op partnerpensioen en ook niet automatisch van elkaar erft. Deze status kan nadelige financiële gevolgen hebben, vooral als een van u komt te overlijden of als de relatie eindigt. Om deze problemen te voorkomen, kunt u een samenlevingsovereenkomst opstellen bij de notaris. Een samenlevingsovereenkomst biedt de mogelijkheid om duidelijke afspraken vast te leggen over onder andere de verdeling van de kosten van het huishouden, de gezamenlijke woning en de verdeling van bezittingen en schulden bij het einde van de relatie.
Samenlevingsovereenkomst
Met een samenlevingsovereenkomst kunt u ook vastleggen wat er gebeurt met gezamenlijke bezittingen, zoals een auto of gezamenlijke bankrekening, wanneer u besluit uit elkaar te gaan. Daarnaast biedt een samenlevingsovereenkomst de mogelijkheid om in beperkte mate een erfrechtelijke regeling te treffen over gezamenlijke goederen. Dit betekent dat u kunt afspreken dat bepaalde bezittingen na uw overlijden naar uw partner gaan, zelfs als de wet dit niet automatisch zou regelen. Dit biedt meer zekerheid voor beide partners, zeker als u samen vermogen opbouwt dat u niet wilt verliezen aan externe erfgenamen. In veel situaties, bijvoorbeeld als er kinderen zijn, of als er alleen privévermogen is dat naar een partner moet vererven, is het echter noodzakelijk om ook een testament op te stellen. Een testament zorgt ervoor dat uw wensen op het gebied van erfopvolging duidelijk zijn vastgelegd en voorkomt dat wettelijke regels ongewenste effecten hebben op de verdeling van uw nalatenschap.
Officieel erkennen partnerschap
Een samenlevingsovereenkomst biedt niet alleen financiële zekerheid, maar kan ook van groot belang zijn als u in aanmerking wilt komen voor partnerpensioen of andere regelingen waarbij partnerschap officieel erkend moet worden. Denk bijvoorbeeld aan pensioenregelingen of overlijdensrisicoverzekeringen waarbij een samenlevingscontract vereist is om aanspraak te kunnen maken op uitkeringen. Door het opstellen van een samenlevingsovereenkomst zorgt u ervoor dat uw partner goed verzorgd achterblijft, ook in onverwachte situaties.
Maatwerk
Het opstellen van een samenlevingsovereenkomst is maatwerk en vereist dat er goed wordt nagedacht over uw specifieke situatie. Ieder stel is anders, en daarom bespreken wij graag uw persoonlijke wensen en behoeften om een overeenkomst op te stellen die helemaal bij u past. Wij helpen u bij het maken van afspraken die recht doen aan uw situatie en die bijdragen aan een eerlijke verdeling van de verantwoordelijkheden en eigendommen. Zo kunt u met een gerust hart samen verder, wetende dat alles goed is geregeld.
Conflicten voorkomen door samenlevingsovereenkomst
Daarnaast kan een samenlevingsovereenkomst ook helpen om conflicten te voorkomen. Wanneer er geen duidelijke afspraken zijn vastgelegd, kan het bij het beëindigen van de relatie lastig zijn om te bepalen wie waar recht op heeft. Dit kan leiden tot onnodige spanningen en conflicten die met een goed opgestelde samenlevingsovereenkomst eenvoudig kunnen worden voorkomen. Door samen duidelijke afspraken te maken, zorgt u ervoor dat er bij een eventueel einde van de relatie geen misverstanden ontstaan en dat beide partijen weten waar ze aan toe zijn.
Een samenlevingsovereenkomst biedt dus niet alleen juridische en financiële zekerheid, maar helpt ook om uw relatie sterker te maken door samen verantwoordelijkheid te nemen voor de gezamenlijke toekomst. Wij bij HJ Notariaat staan klaar om u te begeleiden bij het opstellen van een samenlevingsovereenkomst die voldoet aan uw wensen en behoeften, zodat u zonder zorgen samen kunt bouwen aan uw toekomst.
Contact
Meer informatie over trouwen, geregistreerd partnerschap en/of samenwonen? Vraag ons informatieblad aan of maak direct een afspraak.
NIEUWS
Bekijk ook
Personen-, familie- en erfrecht
15/4/2025
De ‘erfenis-industrie’: nuttige ondersteuning of overbodige luxe?
De komende jaren vindt in Nederland een grote vermogensoverdracht plaats, nu de generatie babyboomers hun nalatenschappen achterlaten. Dit heeft geleid tot de opkomst van een hele ‘erfenis-industrie’, waarin nalatenschapscoaches, boedeldeskundigen en erfrechtplanners hun diensten aanbieden. Maar hoe nuttig is deze hulp, en wat kan een notaris hierin betekenen?
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
5/11/2024
Het levenstestament en wils(on)bekwaamheid: hoe zit dat nou?
Het is cruciaal om uw toekomst te plannen en uw wensen duidelijk vast te leggen in een document zoals een levenstestament. Dit is vooral belangrijk in het geval van situaties waarin uw wilsbekwaamheid in twijfel kan worden getrokken, zoals bij dementie.
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
26/4/2023
Hoe zit het met het erfrecht bij een samengesteld gezin?
In een samengesteld gezin heeft minimaal een van de twee partners kinderen uit een andere relatie. Mogelijk ontstaat er een hechte band tussen de nieuwe partner en de kinderen. Het kan voelen alsof het eigen kinderen zijn. Dan is het fijn als ook die kinderen goed achtergelaten worden wanneer u of uw partner overlijdt. Wat regelt het erfrecht over een samengesteld gezin en wat is het belang van een testament binnen een samengesteld gezin?
Lees meer