Wensen over behandelverbod en euthanasie

In een levenstestament kunt u ook uw wensen vastleggen met betrekking tot een behandelverbod of euthanasie. Dit betekent dat u kunt aangeven welke medische behandelingen u niet meer wilt ondergaan, bijvoorbeeld in geval van ernstige ziekte of als u in een onomkeerbare situatie terechtkomt. Daarnaast kunt u ook aangeven onder welke omstandigheden u zou willen dat euthanasie wordt overwogen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat deze wensen nooit een absolute zekerheid bieden.
Een behandelverbod of euthanasiewens moet altijd in overleg met uw arts worden opgesteld en uiteindelijk ook bevestigd worden op het moment dat het van toepassing is. Artsen zijn gebonden aan strikte wettelijke en ethische regels, waardoor het niet gegarandeerd is dat uw wensen altijd kunnen worden uitgevoerd. Euthanasie, bijvoorbeeld, kan alleen worden uitgevoerd als aan alle wettelijke eisen is voldaan en als de arts ervan overtuigd is dat het de juiste beslissing is op dat moment. Dit betekent dat er altijd ruimte is voor overleg en dat de arts uiteindelijk bepaalt of uw verzoek kan worden ingewilligd.
Daarom is het van groot belang om deze wensen duidelijk te bespreken met uw arts en ervoor te zorgen dat uw familie en uw gevolmachtigde goed op de hoogte zijn van uw voorkeuren. Het vastleggen van deze wensen in een levenstestament helpt om uw stem te laten horen wanneer u dat zelf niet meer kunt, maar het blijft belangrijk om realistisch te zijn over de uitvoerbaarheid van deze wensen. De notaris kan u adviseren over hoe u deze wensen zo zorgvuldig mogelijk kunt formuleren, zodat uw belangen zo goed mogelijk worden behartigd.
NIEUWS
Bekijk ook
Personen-, familie- en erfrecht
15/4/2025
De ‘erfenis-industrie’: nuttige ondersteuning of overbodige luxe?
De komende jaren vindt in Nederland een grote vermogensoverdracht plaats, nu de generatie babyboomers hun nalatenschappen achterlaten. Dit heeft geleid tot de opkomst van een hele ‘erfenis-industrie’, waarin nalatenschapscoaches, boedeldeskundigen en erfrechtplanners hun diensten aanbieden. Maar hoe nuttig is deze hulp, en wat kan een notaris hierin betekenen?
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
5/11/2024
Het levenstestament en wils(on)bekwaamheid: hoe zit dat nou?
Het is cruciaal om uw toekomst te plannen en uw wensen duidelijk vast te leggen in een document zoals een levenstestament. Dit is vooral belangrijk in het geval van situaties waarin uw wilsbekwaamheid in twijfel kan worden getrokken, zoals bij dementie.
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
26/4/2023
Hoe zit het met het erfrecht bij een samengesteld gezin?
In een samengesteld gezin heeft minimaal een van de twee partners kinderen uit een andere relatie. Mogelijk ontstaat er een hechte band tussen de nieuwe partner en de kinderen. Het kan voelen alsof het eigen kinderen zijn. Dan is het fijn als ook die kinderen goed achtergelaten worden wanneer u of uw partner overlijdt. Wat regelt het erfrecht over een samengesteld gezin en wat is het belang van een testament binnen een samengesteld gezin?
Lees meer