Wat kunt u regelen
Met een levenstestament kunt u iemand machtigen om uw financiële zaken te regelen. Denk hierbij aan het betalen van rekeningen, het kopen en verkopen van bezittingen of het doen van belastingaangiften. Zo blijven uw dagelijkse verplichtingen doorlopen, ook als u daar zelf tijdelijk of voor langere tijd niet toe in staat bent.
Voor ondernemers biedt het levenstestament een belangrijke uitkomst. U kunt vastleggen wie namens u beslissingen mag nemen in het geval dat u zelf – tijdelijk of voor langere tijd – niet in staat bent om uw onderneming te leiden. Dit kan bijvoorbeeld door een regeling in het levenstestament te combineren met afspraken in de statuten van de vennootschap of een huishoudelijk reglement, waarin is vastgelegd wat er moet gebeuren bij ‘ontstentenis of belet’. Dit zorgt ervoor dat uw bedrijf soepel blijft draaien zonder onnodige juridische problemen.
NIEUWS
Bekijk ook
Personen-, familie- en erfrecht
15/4/2025
De ‘erfenis-industrie’: nuttige ondersteuning of overbodige luxe?
De komende jaren vindt in Nederland een grote vermogensoverdracht plaats, nu de generatie babyboomers hun nalatenschappen achterlaten. Dit heeft geleid tot de opkomst van een hele ‘erfenis-industrie’, waarin nalatenschapscoaches, boedeldeskundigen en erfrechtplanners hun diensten aanbieden. Maar hoe nuttig is deze hulp, en wat kan een notaris hierin betekenen?
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
5/11/2024
Het levenstestament en wils(on)bekwaamheid: hoe zit dat nou?
Het is cruciaal om uw toekomst te plannen en uw wensen duidelijk vast te leggen in een document zoals een levenstestament. Dit is vooral belangrijk in het geval van situaties waarin uw wilsbekwaamheid in twijfel kan worden getrokken, zoals bij dementie.
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
26/4/2023
Hoe zit het met het erfrecht bij een samengesteld gezin?
In een samengesteld gezin heeft minimaal een van de twee partners kinderen uit een andere relatie. Mogelijk ontstaat er een hechte band tussen de nieuwe partner en de kinderen. Het kan voelen alsof het eigen kinderen zijn. Dan is het fijn als ook die kinderen goed achtergelaten worden wanneer u of uw partner overlijdt. Wat regelt het erfrecht over een samengesteld gezin en wat is het belang van een testament binnen een samengesteld gezin?
Lees meer