‘Langstlevende bescherming’
Een testament biedt ook bescherming voor partners die elkaar verzorgd willen achterlaten. Het kan voorkomen dat kinderen wettelijk recht hebben op een deel van de erfenis, en een testament biedt mogelijkheden om de langstlevende te beschermen tegen deze aanspraken. De wet biedt een basisregeling voor gehuwden of geregistreerde partners, de zogenaamde wettelijke verdeling, maar deze geldt niet voor samenwonenden met of zonder samenlevingscontract. Voor veel situaties is deze basisregeling echter niet toereikend en heeft vaak aanvullende maatregelen nodig, zoals bij samengestelde gezinnen of voor mensen met vermogen in ‘de stenen’.
Er zijn vaak goede redenen om af te wijken van de wettelijke verdeling, of deze is mogelijk niet van toepassing. Bijvoorbeeld in situaties waarin er kinderen zijn uit meerdere relaties. In dat geval is het van groot belang om advies in te winnen over de mogelijkheden van een testament dat uw persoonlijke wensen reflecteert. Ook in het geval van een echtscheiding, of wanneer u al gescheiden bent, is het verstandig om uw testament te herzien.
NIEUWS
Bekijk ook
Personen-, familie- en erfrecht
15/4/2025
De ‘erfenis-industrie’: nuttige ondersteuning of overbodige luxe?
De komende jaren vindt in Nederland een grote vermogensoverdracht plaats, nu de generatie babyboomers hun nalatenschappen achterlaten. Dit heeft geleid tot de opkomst van een hele ‘erfenis-industrie’, waarin nalatenschapscoaches, boedeldeskundigen en erfrechtplanners hun diensten aanbieden. Maar hoe nuttig is deze hulp, en wat kan een notaris hierin betekenen?
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
5/11/2024
Het levenstestament en wils(on)bekwaamheid: hoe zit dat nou?
Het is cruciaal om uw toekomst te plannen en uw wensen duidelijk vast te leggen in een document zoals een levenstestament. Dit is vooral belangrijk in het geval van situaties waarin uw wilsbekwaamheid in twijfel kan worden getrokken, zoals bij dementie.
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
26/4/2023
Hoe zit het met het erfrecht bij een samengesteld gezin?
In een samengesteld gezin heeft minimaal een van de twee partners kinderen uit een andere relatie. Mogelijk ontstaat er een hechte band tussen de nieuwe partner en de kinderen. Het kan voelen alsof het eigen kinderen zijn. Dan is het fijn als ook die kinderen goed achtergelaten worden wanneer u of uw partner overlijdt. Wat regelt het erfrecht over een samengesteld gezin en wat is het belang van een testament binnen een samengesteld gezin?
Lees meer