Verklaring van erfrecht

Wanneer een dierbare overlijdt, komt er veel op u af. Het contact opnemen met een notaris is dan vaak niet het eerste waar men aan denkt, maar het is wel verstandig om deskundig advies in te winnen. De notaris kan voor u nagaan of de overledene een testament heeft opgesteld en kan vaststellen wie de erfgenamen zijn.
Een verklaring van erfrecht is een document dat wordt afgegeven door de notaris en bevestigt wie de erfgenamen zijn, hoe de nalatenschap wordt aanvaard en of er een executeur is benoemd. Dit document kan nodig zijn om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot bankrekeningen, betalingen te doen of uitkeringen bij verzekeraars op te eisen. Indien de overledene registergoederen, zoals een woning, op naam heeft staan, kan de verklaring van erfrecht worden ingeschreven bij het kadaster zodat deze op naam van de erfgenamen komt te staan.
De notaris zal ook met u in gesprek gaan over de samenstelling van de nalatenschap en de manieren waarop u deze kunt aanvaarden, inclusief de mogelijke gevolgen hiervan. Dit is van groot belang, vooral wanneer er meer schulden dan bezittingen zijn, zodat erfgenamen kunnen voorkomen dat zij aansprakelijk worden voor schulden van de overledene. Daarnaast kan de notaris u begeleiden bij het opstellen van de aangifte erfbelasting indien deze verschuldigd is.
Wij kunnen de verklaring van erfrecht voor u opmaken en afgeven, nadat wij alle benodigde gegevens hebben gecontroleerd, zoals het laatste testament en de rechten en plichten van de erfgenamen. Neem gerust contact met ons op wanneer u een verklaring van erfrecht nodig hebt. Wij zorgen ervoor dat u snel en zorgvuldig wordt geholpen, zodat u zich in deze moeilijke tijd zo min mogelijk zorgen hoeft te maken over de administratieve afwikkeling van de nalatenschap.
NIEUWS
Bekijk ook
Personen-, familie- en erfrecht
15/4/2025
De ‘erfenis-industrie’: nuttige ondersteuning of overbodige luxe?
De komende jaren vindt in Nederland een grote vermogensoverdracht plaats, nu de generatie babyboomers hun nalatenschappen achterlaten. Dit heeft geleid tot de opkomst van een hele ‘erfenis-industrie’, waarin nalatenschapscoaches, boedeldeskundigen en erfrechtplanners hun diensten aanbieden. Maar hoe nuttig is deze hulp, en wat kan een notaris hierin betekenen?
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
5/11/2024
Het levenstestament en wils(on)bekwaamheid: hoe zit dat nou?
Het is cruciaal om uw toekomst te plannen en uw wensen duidelijk vast te leggen in een document zoals een levenstestament. Dit is vooral belangrijk in het geval van situaties waarin uw wilsbekwaamheid in twijfel kan worden getrokken, zoals bij dementie.
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
26/4/2023
Hoe zit het met het erfrecht bij een samengesteld gezin?
In een samengesteld gezin heeft minimaal een van de twee partners kinderen uit een andere relatie. Mogelijk ontstaat er een hechte band tussen de nieuwe partner en de kinderen. Het kan voelen alsof het eigen kinderen zijn. Dan is het fijn als ook die kinderen goed achtergelaten worden wanneer u of uw partner overlijdt. Wat regelt het erfrecht over een samengesteld gezin en wat is het belang van een testament binnen een samengesteld gezin?
Lees meer