De Familiebank
Een steeds populairdere manier om een woning te financieren is de ‘familiebank’. Bij een familiebank leent een familielid, vaak een ouder, geld aan de koper van de woning. Dit biedt voordelen voor zowel de geldlener als de geldverstrekker. De lener kan vaak rekenen op een gunstiger rentepercentage dan bij een reguliere bank, terwijl de verstrekker een betere rente krijgt dan op een spaarrekening. Bovendien blijft het geld binnen de familie en kunnen er afspraken worden gemaakt over de looptijd en voorwaarden van de lening.
Het opstellen van een familiebankovereenkomst vereist echter zorgvuldigheid. Het is belangrijk dat de lening goed wordt vastgelegd, zodat er geen misverstanden ontstaan en de Belastingdienst de lening erkent als een echte lening. Dit kan bijvoorbeeld fiscaal voordelig zijn voor zowel de verstrekker als de lener, mits de voorwaarden zakelijk en duidelijk zijn vastgelegd. Bij HJ Notariaat zorgen wij ervoor dat alle afspraken rondom de familiebank goed worden gedocumenteerd en dat zowel de geldgever als de geldlener precies weten waar ze aan toe zijn. Zo kunt u met een gerust hart gebruikmaken van deze aantrekkelijke financieringsvorm binnen de familie.
Bij HJ Notariaat bieden wij niet alleen juridische zekerheid, maar ook een persoonlijke begeleiding gedurende het hele traject van uw woningtransactie. Onze medewerkers zijn een klankbord voor al uw vragen en zorgen ervoor dat het kopen, verkopen of financieren van een woning een positieve ervaring is. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of voor een persoonlijk adviesgesprek.
NIEUWS
Bekijk ook
Huis en hypotheek
2/11/2023
Clausules in een koopovereenkomst
Bij het kopen van een woning komt nogal wat kijken. Zeker bij een oudere woning. In een advertentie op Funda of in de koopovereenkomst kun je bijvoorbeeld termen tegenkomen als een ‘ouderdomsclausule’ of de zin ‘As is, where is’. Ze hebben vaak te maken met al dan niet verborgen gebreken van een woning. Je kunt risico lopen als je er zonder meer mee akkoord gaat. Zorg ervoor dat je precies weet waar je straks voor tekent. Een notaris kan je daarbij helpen.
Lees meerHuis en hypotheek
13/3/2023
De voordelen van een notariële akte
Een notariële akte: u heeft er vast wel eens over gehoord of mee te maken gehad. Als u een huis kocht of een testament liet opstellen bijvoorbeeld. Om afspraken vast te leggen, vereist de wet soms om de notaris te bezoeken. Ook voor niet-verplichte zaken kunt u ervoor kiezen deze in een officiële akte laten vastleggen. Alles over de notariële akte, zoals de voordelen, kenmerken en bijzonderheden, leest u in dit artikel.
Lees meerHuis en hypotheek
8/11/2022
Prinsjesdag: jubelton en verhoging overdrachtsbelasting
Uit het coalitieakkoord bleek al dat de regeringspartijen van plan waren om de schenkingsvrijstellingen zoals we ze nu kennen, aan te pakken. Afgelopen juli beschreven we in een blog het voornemen om met name de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning af te bouwen en in 2024 zelfs helemaal af te schaffen.
Lees meer