De ‘erfenis-industrie’: nuttige ondersteuning of overbodige luxe?
Personen-, familie- en erfrecht
15/4/2025

De komende jaren vindt in Nederland een grote vermogensoverdracht plaats, nu de generatie babyboomers hun nalatenschappen achterlaten. Dit heeft geleid tot de opkomst van een hele ‘erfenis-industrie’, waarin nalatenschapscoaches, boedeldeskundigen en erfrechtplanners hun diensten aanbieden. Maar hoe nuttig is deze hulp, en wat kan een notaris hierin betekenen?
De opkomst van nalatenschapsbegeleiding
Steeds meer mensen schakelen professionele hulp in bij het afwikkelen van een nalatenschap. Dit kan gaan om praktische ondersteuning bij het opruimen van een woning, het inventariseren van bezittingen of zelfs het optekenen van levensverhalen. Sommige dienstverleners richten zich op de emotionele kant van het proces, terwijl anderen helpen bij de juridische en financiële aspecten.
Hoewel veel van deze diensten oprecht waardevol kunnen zijn, is er ook een risico: de opkomst van niet-erkende adviseurs zonder juridische achtergrond. In sommige gevallen zijn er zelfs meldingen van misbruik, waarbij opkopers waardevolle bezittingen voor een te lage prijs overnemen.
Wanneer is professionele hulp nodig?
Het afwikkelen van een nalatenschap kan complex zijn, vooral als er meerdere erfgenamen zijn of wanneer er onduidelijkheid is over de wensen van de overledene. In die gevallen kan een deskundige begeleiding bieden.
Een notaris speelt hierin een centrale rol. Waar coaches en adviseurs vaak slechts begeleidende of ondersteunende taken vervullen, heeft een notaris de juridische bevoegdheid om testamenten te controleren, erfgenamen te informeren en de verdeling van een erfenis te formaliseren.
Er is sprake van een ‘wildgroei’ aan diensten rondom nalatenschappen. Van belang is te realiseren dat alleen een notaris de juridische zekerheid kan bieden die nodig is bij de afwikkeling van een nalatenschap. De notaris heeft hiervoor een speciale academische opleiding gevolgd, en is specialist op het gebied van het erf- en familierecht alsook op het gebied van de erfbelasting.
Bescherming tegen misbruik
Een ander risico van de ‘erfenis-industrie’ is dat erfgenamen kwetsbaar kunnen zijn voor oplichting of misleiding. In een emotioneel beladen periode is het soms lastig om te beoordelen welke diensten echt noodzakelijk zijn. Het is daarom verstandig om vooraf goed onderzoek te doen naar de expertise en betrouwbaarheid van dienstverleners.
Een notaris kan hierbij een belangrijke rol spelen. Niet alleen door advies te geven over de juridische en fiscale aspecten van een nalatenschap, maar ook door erfgenamen te beschermen tegen oneerlijke praktijken.
Speciale aandacht voor kwetsbare situaties
Extra aandacht moet worden besteed aan situaties waarin nalatenschappen extra complex zijn, zoals bij dementie of wanneer een overledene geen testament heeft opgesteld.
Als een persoon met dementie bijvoorbeeld een testament opstelt of wijzigt, kan dat leiden tot discussie en mogelijke conflicten tussen erfgenamen. Een notaris zal altijd controleren of iemand wilsbekwaam is op het moment van ondertekening. Dit voorkomt problemen achteraf en zorgt ervoor dat de wensen van de overledene op de juiste manier worden uitgevoerd.
Wat kunt u zelf doen?
Wilt u voorkomen dat uw nabestaanden in onzekerheid achterblijven? Dan is het verstandig om op tijd na te denken over uw nalatenschap. Dit betekent:
- Het opstellen van een duidelijk testament bij een notaris
- Het vastleggen van wensen rondom de erfenis en verdeling
- Het tijdig bespreken van uw nalatenschap met erfgenamen
- Oppassen voor adviseurs zonder juridische achtergrond
Bij HJ Notariaat helpen we u graag bij het vastleggen van uw testament en het plannen en afwikkelen van uw nalatenschap. Zo zorgt u ervoor dat uw erfgenamen goed beschermd zijn en dat uw wensen juridisch correct worden uitgevoerd. Neem gerust contact met ons op voor een adviesgesprek.
Jakob Heldring
Notaris
NIEUWS
Bekijk ook
Personen-, familie- en erfrecht
5/11/2024
Het levenstestament en wils(on)bekwaamheid: hoe zit dat nou?
Het is cruciaal om uw toekomst te plannen en uw wensen duidelijk vast te leggen in een document zoals een levenstestament. Dit is vooral belangrijk in het geval van situaties waarin uw wilsbekwaamheid in twijfel kan worden getrokken, zoals bij dementie.
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
26/4/2023
Hoe zit het met het erfrecht bij een samengesteld gezin?
In een samengesteld gezin heeft minimaal een van de twee partners kinderen uit een andere relatie. Mogelijk ontstaat er een hechte band tussen de nieuwe partner en de kinderen. Het kan voelen alsof het eigen kinderen zijn. Dan is het fijn als ook die kinderen goed achtergelaten worden wanneer u of uw partner overlijdt. Wat regelt het erfrecht over een samengesteld gezin en wat is het belang van een testament binnen een samengesteld gezin?
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
23/2/2023
Alles wat u moet weten over de schenking op papier
Wilt u in de toekomst een bepaald bedrag aan iemand schenken en dat nu al vastleggen, dan noemen we dat een ‘schenking op papier’ of een ‘schuldigerkenning uit vrijgevigheid’. Waar moet u op letten bij een schenking op papier en wat kan de notaris voor u betekenen in dit proces? We vertellen u er alles over in dit artikel.
Lees meer